QUESTIONS AND ANSWERS
MEMORANDUM OF UNDERSTANDING (MOU)
POLICY # 1013 
Q 1.  Why do we need this policy?  

A 1.  The Memorandum of Understanding (MOU) is one of the key documents of the Workforce Investment Act and the one-stop delivery system. This document reflects the required partners' commitment to their local one-stops and the citizens in their communities. It is WSID's role to review common systems and determine, with stakeholders, where policies are necessary for consistency and efficiency.  

Q 2.  Does the state have a template for MOUs?

A 2.  There is no template available from the state for MOUs. The Workforce Development Councils in this state vary in their delivery and referral as well as the roles and responsibilities within the WorkSource System. There is no template that would be a solid fit for all areas. However, sharing with other areas is a good idea as well as looking at other states’ examples.    

Q 3.  Who writes the MOU?

A 3.  All partners must contribute to the MOU by describing their roles and responsibilities within the WorkSource System. The individual(s) who draft the MOU are determined locally by the partners.  

Q 4.  Is the MOU a directive?

A 4.  The MOU is a cooperative agreement among partner organizations.  “Directives” or policies and procedures may result from the MOU, but the document itself is not a directive.  

Q 5.  What would be the incentive for a WDA to make a complex document when the WIA Act says very little about the MOU?

A 5.  The WIA Act and Regulations requirements are incorporated in Points 1-4 in the MOU Policy #1013. Each MOU must contain enough information so that readers of the document(s) can readily ascertain from the descriptions how the One-Stop partnerships work through the Memorandum of Understanding (MOU) to provide assistance to business customers and jobseekers. This provides clarity to all partners to the MOU and to the public as well.  
Q 6.  We can't possibly get all our signatures collected before July 1. What will happen then?  
A 6.  If any local areas have not gotten their MOU completed and approved by the local Board by the MOU Policy effective date, please notify WSID in writing and indicate when the MOU will be on the Board's agenda.  

If WSID is not apprised of a delay, and the Monitoring Team is scheduled to visit your area, then it is possible that failure to have an approved, completed and signed MOU in place could result in a finding. If the justification and length of the delay are not acceptable, WSID will notify local areas as an unacceptable delay could potentially result in a finding.    
Q 7.  Does the Chief Local Elected Official need to sign the MOU?  

A 7.  This is a local board decision based on the charter or by-laws under which the board operates and the requirements of the Chief Local Elected Official(s).  
Q 8.  If the Framework Initiative expires June 30, 2010 and the MOU policy takes effect July 1, 2010, what will the Framework Initiative look like after July 1, 2010?  
A 8.  Most of the Framework Initiative contracts do end June 30, 2010. This does not indicate the end of the Framework or the end of one-stop integration. The funds provided for this specific initiative were to move this system closer to full functional integration and to assist areas to be ready to implement system policies by July 1, 2010.  

The Memorandum of Understanding Policy is one of several key system policies that have been or are to be published to aid in overall one-stop system integration.  

Q 9.  Where did that 3-year period for the duration come from and why?

A 9.  As part of the policy review and recommendation by Subject Matter Experts, several timeframes for duration were discussed. Two years was initially recommended but given the length of time to gather information and signatures that option was rejected. Several areas indicated that their cycle for releasing requests for service provider proposals was three years and while others were shorter, it was agreed that the three years was a reasonable timeframe.  

Q 10.  How is this different from the Local Operations Plan? It seems duplicative to material required in the MOU. Can local areas cut and paste from the Ops Plan, or say "as outlined in the Ops Plan"?

A 10.  If content from an area’s Local Operations Plan will respond to the key points in the policy, drawn from the WIA Law and Regulations as to MOU content, then a local area can import this language to their MOU. The MOU should describe the current system and the role(s) partners play in that system.
Referencing the Local Ops Plan to fill in portions of the MOU will not be acceptable.  

Q 11.  What information should the MOU contain that describes the customer referral process? How detailed should the description be?  
A 11.  First, customer referral can be blended with the description of roles and responsibilities rather than described separately if the WDC and partners choose.  There are many components of referral that could be part of the front-end, skills development and other delivery steps at the One-Stop. As far as describing the customer referral process, the MOU Policy #1013, page 3, requests that the MOU describe the point of contact for the job seeker; the intake, enrollment and assessment process and the partners delivering these services and the seamless client flow between programs.  There is an expectation that individuals who need assistance not available within the One-Stop Delivery System be referred to organizations that can assist to the extent that the capacity of an individual office and local area capacity allows.  
The customer referral process should also include a description of how the One-Stop Operator and partners verify that the referral has been received, if it is accepted by the partner, and that the customer subsequently receives assistance from the partner program or if the customer has refused this assistance.  

Q 12.  What generated the information relative to emerging projects at the bottom of Page 3 of the MOU policy? "In cases where there is a significant or emerging project that takes immediate local partner collaboration and coordination, the WDC will convene a meeting at their initiative or a partner's request of One-Stop Operators and WorkSource partners to decide on a course of action. A specific project lead may be pre-determined, otherwise, decisions on roles of partners will be locally driven. If the project requires a change to the MOU, the lead partner or the WDC will suggest a change or modification to the MOU, and the local policy will be followed."

A 12.  This piece was added as a result of discussions with Subject Matter Experts during policy development. Reviewers considered this happened enough to justify a mention and some guidance in the policy as these events tend to generate a sense of management by crisis when they occur.   

When there is an emergency or disaster, or a project that comes to the workforce system needing rapid implementation, the goal is to always have partner input into the project. However, sometimes these situations don't really allow for local partners to meet and establish a lead before the project starts or the lead is established by the Governor's Office, or the Department of Labor. The provision in the MOU Policy applies to situations that could impact the agreement and result in a need to modify, such as a short-term project that results in longer-term additional funding and roles for various local partners.  

Q 13.  If a current MOU describes cost sharing methodology in the Resource Sharing Agreement (RSA), is that sufficient?
A 13.  If the cost sharing methodology is recognized as allowable, mention of the method in the MOU is acceptable as long as a method is specified.  It is not acceptable to say that multiple methods may be employed. Referencing the RSA is optional as this is a separate agreement also requiring signatures.  

Q 14.  What type of documentation is expected for MOU modifications and verification to show sixty days advance notice was provided by the requesting partner?  

A 14. The file should contain documentation of the request for modification, information as to what changes are being requested and the circumstances that resulted in this request being made. The date on the request is enough documentation to certify that it was made at least 60 days in advance of any action a partner may choose to take.  

Q 15.  Does the Memorandum of Understanding Policy require local areas to have a dispute policy in place? If so, why?
A 15.  The Memorandum of Understanding Policy #1013 does use the word “policy.” The MOU Policy intends that a process for dispute resolution will be in place and documented in local areas. Whether that takes the form of a formal Dispute Resolution Policy, or a process outlined in the body of the MOU and other partner agreements and that process is documented and available for review by monitors and reviewers, either approach may be adopted. The policy or process must cover the points in the Policy #1013 at a minimum.  
All local options for resolution of disputes should be exhausted before moving to the state level for review and technical assistance.   
Q 16.  What should a local Dispute Policy contain?  
A 16.  Local policy must make partners aware of the information contained in State MOU Policy #1013.  Then the local policy or process should describe how a local board will work with local partners to resolve issues that might arise concerning specific language in the MOU or other concerns of partners that lead to failure to sign.  

Q 17.  What is the difference between the "MOU disputes prior to failure to sign" and the "Disputes regarding failure to sign" in the MOU policy? Do local areas need to have both in local policy?
A 17.  The "MOU disputes prior to failure to sign" strategy offers local areas and partners the opportunity to seek technical assistance from WSID before an impasse actually presents. WSID will look at local actions documented and provide a recommendation to the WDC and the partner(s) who have specific issues with language in the MOU. The "Disputes regarding failure to sign" could result in notifying the Department of Labor and specific impasse sanctions being enforced as noted in the MOU Policy and 662.310(c) of the WIA Regulations.  

Both types of resolution should be outlined in your local policy or dispute process. The options are there not just for the WDA, but also for partners who are being asked to sign the MOU.   
Q 18.  What happens if members (partners) don’t agree? We want to get it in place but the partner(s) won’t sign.
A 18.  It is the Workforce Development Council’s responsibility to forge and sustain partnerships required by the WIA in the One-Stop system. Local areas should work to cement these partnerships through any and all means locally before looking to another avenue of resolution. The MOU Policy Dispute Resolution outlines options for when local strategies have failed and partners cannot agree.   

Q 19.  If the Complaints policy must be attached that means the MOU would have to be changed as the policy changes? Can local areas reference the policy?  
A 19.  The current One-Stop System Complaint Policy does need to be attached per Policy #1013. The MOU does not have to change every time the policy changes; however, the attachment needs to be kept current.    
Q 20.  What if the WDC has a dispute policy, but it is specifically for customers?  Does a separate policy have to be developed?  
A 20. A current customer complaint policy would not be applicable in the case of partner disputes. Therefore, the local area does need a dispute policy or process for partners that is separate from the dispute policy or process for customers.  
Q 21.  I already have a dispute policy but one partner doesn’t want to sign it. What can I do?

A 21. Continue to work with the partner and try to resolve the issues that drive the partner to refuse to sign. This remains a local issue.    
Q 22.  Can the Dispute policy be in the MOU?  
A 22.  Each local board can determine the structure of their policies and the format. If it suits a local area to include their dispute policy or process in the MOU, that could work. A formal Dispute Resolution Policy can also be referenced as attached. A local board should make sure they have taken into consideration all the other policies that could have conflict or dispute resolution requirements as well as the MOU.  

Local policies should be available to all partners. 
Q 23.  Why not make the Chief Local Elected Official the first level of local resolution for disputes and then the WSID the second level? Or involve the Board Chair, or a judge/mediator?  

A 23.  Local boards may use any and all means at their disposal to resolve language disputes or disputes involving failure to sign at the local level before asking WSID for a review of the situation. If successful locally, then there is no need to move the dispute to another level. The state options are provided where local resolution strategies have not worked and technical assistance or other strategies are called for.  
Q 24.  How would the local board document any complaints or disputes that have arisen regarding agreement or signing of the MOU?  

A 24.  The local board should require concerns relative to the MOU in writing from a partner. The discussions and other processes attempted for resolution must be written. This along with any mediation that takes place should be documented and available for review.  
Q 25.  Where can the new MOU Policy be found?  

A 25.  This policy is in final and can be found at on the Inside WorkSource Policy website: http://www.wa.gov/esd/policies/systems.htm.  

Q 26.
Is the duration on the One-Stop Agreement the same as the Memorandum of Understanding?  

A 26.
No. The duration for the One-Stop Agreement is no longer than two years.  

Q 27.
Is there an expectation that the Memorandum of Understanding will include information about policies that are not yet in place? Examples: Skill Development and Employer and/or Business Services.  

A 27.
If local partners are finalizing MOU’s and a state policy is not in final at that time, the state recognizes that it will not be possible to incorporate the specifics of policies not yet published into the present MOU. For those policies not complete, the framework policy and framework document should be reviewed to ensure broad consistency. There is an expectation that once all policies are in final, if the local WorkSource center or affiliate system design is significantly altered, the MOU would be updated at that time.  

Q 28.  There are references to attachments required in this MOU policy. Please explain what that means?  

A 28.
The MOU policy discusses referencing or attaching the One Stop Operator policy, the Dispute policy or process, and the initial Customer Complaint policy. The intent is that MOU partners are very much aware of those policies and the expectations around them. In a few cases, in MOUs that we have reviewed as entities prepare for policy implementation, some of the contents of the local policies have actually been included in the content of the MOU rather than references or attachments. That is also` sufficient. In some cases, one or more of the policies is not attached and your MOU is well on its way through the approval process. In those cases, you should have documentation that everyone involved in the MOU agreement has received copies of your policies and copies are attached as they are updated or as new policies become available.  
Q 29.
Item 3 on Page 3 of the MOU policy notes that “Partners that suggest a modification to any element in the MOU must bring these recommendations forward in a participatory manner for discussion with the One-Stop Operator and the Workforce Development Council providing at least 60 days for discussion and possible inclusion in WDC meetings.” What does the 60 notice apply to?  

A 29.
A partner must present their request for a modification and recommendations 60 days in advance of any actions they may have in mind that impact the one-stop operations. Examples could be relocation of staff from the headquarters of a partner agency that could impact client assistance, changes in partner federal or state law that could change their participation or activities where they can contribute; and/or changes in strategic planning of partners that would impact their involvement in the WorkSource centers or the affiliate sites. The request will provide the One-Stop Operator, the WDC and other system partners an opportunity to react to the potential change and adjust at the centers so that service levels do not change. Clients should not be expected to know or understand the various partner issues; they should experience a seamless and consistent set of services.  

Q 30.  What does it take to be a “virtual” partner?

A 30.  The Workforce Development Act and Regulations do not require that all partners be under the same roof to form a One-Stop Delivery System. Services may be provided through internet access or at other locations that are part of the local design. The services must still be easily accessible.  Optimally, the concept of “One-Stop Shopping” for various services is the goal so that clients can access assistance as the local area deems necessary and those that are required by Law and Regulations. The design strategies local areas choose is subject to certification criteria as well as ongoing client assessment through satisfaction surveys.  

Q 31.  ECDD gave us a copy of a policy and said it needed to be inserted in the MOU. Should the policy be inserted?
A 31.  As a partner in the MOU, ECDD has the right to propose changes to the MOU.  The WDC Policy or process regarding MOU Changes and Modifications and partner agreements determine if the changes happen.  

Q 32.  How will monitors assess whether actual processes reflect the structure outlined in an MOU? 
A 32.  The monitors would view the MOU in conjunction with local policies and practices to ensure that the MOU reflects the actual partnerships and conforms to the requirements of the MOU Policy as well as the WIA Law and Regulations.
Q 33.  How much detail should be in an MOU?
A 33.  Enough detail should be included in the MOU for partners, members of the public and reviewers to understand how the One-Stop Center works with partner organizations. 
Q 34.  Can the wording be changed from “policy” to “procedure”? Policies require Board approval.
A 34.  A method for dispute resolution relative to the signing of the MOU must be included in the MOU itself. A local area may choose to have a separate Dispute Resolution Policy and attach to the MOU.  
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